Elke donderdag koopavond van 13.30uur tot 21.00uur

Beethoven Pianomuziek

Waarom Acustica?

  • 1000 m2 showroom
  • 100% omruilgarantie
  • 10 jaar garantie
  • 0% gespreid betalen
  • Tweedehands Yamaha piano’s
  • Gratis voor de deur parkeren
  • Aangesloten bij de NPMB
  • Aangesloten bij de VvPN
  • Erkend leerbedrijf
  • Veilig online betalen iDeal
  • Brabantse gastvrijheid

Veilig betalen

BeethovenMeer weten over de pianomuziek van Beethoven?

Het is als pianist mogelijk om duizenden verschillende nummers te spelen. Een piano of vleugel geeft ontzettend veel mogelijkheden. Een flink deel van de gangbare nummers zijn echter gecreëerd door een aantal hele belangrijke componisten en musici. Denk hierbij aan Mozart en Beethoven. Dit artikel gaat in op Ludwig van Beethoven. Wie was deze man en welke muziek heeft hij allemaal gecreëerd?

Interesse om zelf mooie muziek te maken? Een goed instrument is hierbij van groot belang. Acustica Piano’s & Vleugels in Breda heeft een breed assortiment van piano’s en vleugels. Het is echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen in de showroom. De merken Pearl River, Sabel, Sauter, Yamaha, Hermann Jacobi en Kayserburg hebben allemaal bewezen zeer hoogwaardige kwaliteit te leveren. Acustica is trotse dealer van deze merken en heeft diverse modellen op voorraad staan.

Advies nodig? Neem contact met ons op!

 

Wie was Ludwig van Beethoven?

Ludwig van Beethoven (16 december 1770 – 26 maart 1827) was een zeer beroemde Duitse componist, dirigent en musicus. Zijn stijl werd tot de Eerste Weense school gerekend en sluit direct aan op die van Mozart. Beethoven bracht het classicisme tot voltooiing en zorgde ervoor dat er eindelijk ook romantische nummers werden gespeeld. Het mag duidelijk zijn dat Beethoven net zoals Mozart ontzettend veel invloed heeft gehad op de negentiende-eeuwse muziek.

De jeugd van Beethoven was niet al te rooskleurig. Als klein kind speelde armoede een rol. Verder kwam zijn vader regelmatig dronken thuis en vervolgens dwong hij Beethoven om uit bed te komen om voor hem en zijn gezelschap piano te spelen. Zijn vader had wel gelijk, Beethoven had talent. Hij ging op les en ontwikkelde zijn pianokwaliteiten steeds verder. Optredens volgde snel en zijn talent werd breed gewaardeerd.

Rond 1802 werd Beethoven slechthorend en rond 1819 was Beethoven volledig doof. Hij heeft eens gezegd dat hij eigenlijk als dove musicus niet meer wilde leven, maar zich wel verplicht voelde om in leven te blijven, om zo andere mensen van zijn composities te laten genieten.

Beethoven kwakkelde in de laatste jaren van zijn leven met zijn gezondheid. Doofheid was hierbij niet het enige waar hij last van had. Hij klaagde ook vaak over zijn spijsvertering. Waarschijnlijk leed hij aan een spastische darm en had hij door overmatig drankgebruik een slechte lever. Waterzucht en geelzucht waren funest voor zijn gezondheid en op 26 maart 1827 overleed Beethoven.

 

De muziek van Beethoven

Al op 13 jarige leeftijd (in 1782) verscheen het eerste werk van Beethoven. Hij noemde het ‘de Dressler-Variationen’. Beethoven ging op les en bleek echt talent te hebben. Hij ontwikkelde zichzelf steeds verder en slaagde erin om steeds meer geïnteresseerden voor zijn muziek te trekken. Ludwig werd aangesteld als klavecinist aan de hofopera en als hulporganist in de keurvorstelijke kapel. Hij verdiende zo’n 150 florijnen, wat ongeveer op €910 neerkomt.

Op 25 jarige leeftijd gaf Beethoven voor het eerst een pianoconcert in het Bergtheater in Wenen. Zijn eerste gepubliceerde werk, de pianotrio’s opus 1 is ook rond deze tijd gepubliceerd. Vanaf zijn 28e jaar kreeg Beethoven last van oorsuizen. Hij besefte langzaam aan dat hij doof aan het worden was. Beethoven werd hier erg depressief van en besloot om zich terug te trekken in het dorp Heiligenstadt. Dit dorp heeft hem goed gedaan. In Heiligenstadt componeerde hij het ene meesterwerk na het andere. In 1812 had hij de Symfonieën 2 tot en met 8 voltooid. Daarnaast had hij ook pianoconcerten 4 en 5, het Vioolconcert, vele andere Pianosonates en andere werken voltooid.

In de periode die hierna volgde verergerde de verschillende kwalen van Beethoven. De kwaliteit van zijn muziek nam hierdoor sterk af. In februari 1824 ging de negende symfonie in première. Door zijn doofheid hoorde hij het applaus niet en één van de solisten moest hem naar het publiek toedraaien zodat hij kon zien dat het publiek voor hem applaudisseerde. Het emotioneerde Beethoven enorm en het publiek ging hierdoor alleen nog maar harder applaudisseren.

 

Pianomuziek spelen?

Het is ook mogelijk om zelf de pianomuziek van Beethoven te spelen. De pianomuziek van Beethoven kan soms vrij complex zijn, maar met de juiste discipline en motivatie gaat het je zeker lukken om ook de moeilijke stukken te spelen. Het is uiteindelijk wel van groot belang dat je over een instrument beschikt dat alle tonen op de juiste manier kan laten overkomen. Acustica Piano’s & Vleugels in Breda helpt je hier graag mee op weg! Bekijk hieronder direct een impressie van onze showroom.

Showroom-pianos

 

Contact opnemen met Acustica?

Wil je graag een stemafspraak inplannen? Of heb je een vraag over een bepaald onderwerp? Het is altijd mogelijk om contact met ons op te nemen via 076-5602423. Het is ook mogelijk om het onderstaande contactformulier in te vullen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

Neem contact op