De zangbodem is een van de belangrijkste onderdelen van de piano. De zangbodem zou je kunnen zien als de speaker van de piano.
Zangbodems en bovenbladen van akoestische snaarinstrumenten worden hoofdzakelijk van Sparren hout gemaakt. Deze sparren groeien altijd hoog in de bergen, met voorkeur aan de noordzijde van de berg. De boom staat daardoor op een koude plek en krijgt nauwelijks zonlicht. Hierdoor groeit de boom minimaal en krijg het hout een mooie dichte structuur met zeer fijne jaarringen. Dit hout heeft optimale klankeigenschappen en zal niet gemakkelijk scheuren.
De zangbodem wordt in de fabriek onder grote druk in een bolling geperst. Terwijl de zangbodem onder spanning staat worden er spreitsen haaks op de nerfstructuur gelijmd. Hierdoor blijft de zangbodem altijd onder een zekere spanning staan. Dit komt het genereren van de toon ten goede.
De kam wordt aan de snaarzijde van de zangboden gelijmd. De bolling van de zangbodem zorgt voor een optimale kamdruk.
De snaar loopt onder een bepaalde hoek over de gebolde zangbodem. Bij het aanspannen van de snaar wordt er zgn kamdruk gecreëerd.
Voor nog meer specifieke informatie kunt u onderstaande sites bekijken. Ciresa en Strunz zijn de bekendste zangbodem bouwers van Europa. Tegenwoordig komen er ook veel zangbodems uit koude berggebieden zoals Alaska en het noorden van Canada.
Meer veelgestelde vragen
- Moet ik de klavierdeksel dicht doen na het spelen?
- Wat is het verschil tussen moderne en oude piano’s en vleugels?
- Waar moet ik op letten als ik een piano of vleugel koop?
- Wat is het verschil tussen een bovendemper en een onderdemper?
- Hoe voorkom je geluidsoverlast, veroorzaakt door een piano/vleugel?
- Wat is een dampp-chaser?
- Specifieke informatie over zangbodems?
- Hoeveel spanning staat er eigenlijk op een piano of vleugel?
- Hoe kan ik het beste mijn piano / vleugel verhuizen?
- Wat is het verschil in bespeelbaarheid tussen een piano en een vleugel?